Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Sporočilo za javnost ob zaključku konference

Sporočilo za javnost o konferenci in Tednu odrasti v Budimpešti

Paket za medije o konferenci in Tednu odrasti (v angleškem jeziku)

 

Teden odrasti v Budimpešti

Budimpešta bo med 30. avgustom in 3. septembrom 2016 gostila 5. mednarodno konferenco o Odrasti (Degrowth) na univerzi Corvinus. Hkrati bo Budimpešta gostila tudi prvi ‘Teden odrasti’, kjer bodo nastopili številni strokovnjaki, raziskovalci, nevladne organizacije, aktivisti in oblikovalci politik. Budimpešta bo tako postala zibelka nove pobude, ki bo ustvarila nov prostor za praktične aktivnosti in delavnice, omogočila sodelovanje z lokalnimi pobudami in participativne razprave širokega kroga zainteresiranih strani ter kulturni, umetniški in ustvarjalni program v javnih prostorih po vsem mestu.

Pridružite se nam v Budimpešti na Tednu odrasti!

 

Konferenca

Budapest degrowth weekBudimpešta bo med 30. avgustom in 3. septembrom 2016 gostila 5. mednarodno konferenco o odrasti (degrowth) na univerzi Corvinus. Konferenca bo povezala trenutno najbolj vidne mislece in predstavnike z akademskimi in zainteresiranimi javnostmi v Sloveniji, Madžarskem in širši regiji. Hkrati bo Budimpešta gostila tudi prvi ‘Teden za odrast’, kjer bodo nastopili številni strokovnjaki, raziskovalci, aktivisti in oblikovalci politik.

Odrast je gibanje, ki nas opominja, da je neskončna rast na končnem planetu ni niti trajnostna niti zaželena. Odrast razblinja mit, da je rast osrednja in edina rešitev za našo družbo. Gibanje poskuša razumeti prepletanje kriz s katerimi se dandanes srečujemo in zagovarja, da so te med seboj povezane. Gibanje za odrast poskuša zgraditi mirne in demokratične poti k večji socialni in okoljski pravičnosti, blaginji, smiselnemu življenju, emancipaciji in avtonomiji.

Konferenca je stičišče uglednih akademskih raziskovalcev z vsega sveta. Vsaki dve leti jim srečanje nudi prostor za razpravo o najnovejših dognanjih na tem novem interdisciplinarnem področju. Osredotočajo se na vprašanja povezana s prekoračitvami okoljskih omejitev in neuspehi ekonomske infrastrukture za zagotavljanje dostojnega življenja. V času konference akademska skupnost sodeluje tudi z različnimi strokovnjaki, da skupaj oblikujejo možne alternative sedanjim socialno-ekonomskim modelom.

V okviru te konference bo na voljo tudi prostor za sodelovanje širše zainteresirane javnosti. Budimpešta bo tako postala zibelka nove pobude, imenovane Teden za odrast, ki bo ustvarila nov prostor za praktične aktivnosti in delavnice, omogočila sodelovanje z lokalnimi pobudami in participativne razprave širokega kroga zainteresiranih strani ter kulturni, umetniški in ustvarjalni program po vsem mestu. Spomladi 2016 bo širša javnost povabljena, da  pomaga soorganizirati dogodke v okviru tedna Od-rasti.

Odrast ni povsem nova tema na Madžarskem. Konferenca o odrasti bo poudarila delo znanega madžarskega misleca Karla Polanyia ‘Velika preobrazba: politični in ekonomski viri našega časa’ (The Great Transformation). Desetletja po objavi tega temeljnega dela je odrast ponovno vstopila na Madžarsko v letu 2011 ob prevodu knjige Sergeja Latouchea ‘Zbogom rast.’ Od takrat je odrast tema razprav tudi na Madžarskem z objavo več knjig, člankov in organiziranjem javnih razprav in delavnic. Debata o odrasti vpliva na razvoj lokalnih pobud kot sta Cyclonomia ali Cargonomia.

Mednarodne konference o odrasti do sedaj potekale v Parizu leta 2008, Barceloni 2010, Benetkah 2012 in Leipzigu v 2014. Vse konference so se osredotočale na ekološko trajnost in socialno pravičnost.

Pridružite se nam v Budimpešti.