Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Budapest degrowth weekDin 30 august până în 3 septembrie, Budapesta va găzdui cea de-a cincea ediţie a Conferinței Internaționale despre Decreștere. Conferința va avea loc în incinta universității Corvinus și va constitui un punct de legătură atât pentru cei mai cunoscuți gânditori contemporani în materie cât și pentru publicul academic și toți ceilalți participanți din Ungaria și regiunile învecinate. În aceiași perioadă Budapesta va fi și gazda primei săptămâni dedicate decreșterii, la care vor participa numeroși activiști, profesioniști și politicieni.

Decreșterea este o mișcare care reamintește că resursele finite ale planetei nu sunt compatibile cu creșterea infinită, care nu este nici sustenabilă, nici dezirabilă. Conceptul decreșterii deconstruiește mitul creșterii ca fiind principala soluție la impasul creat de societățiile noastre. Mișcarea incearcă sa ințeleagă punctul comun al crizelor actuale și susține că acestea sunt legate între ele. Mișcarea incearcă să construiască căi senine si democratice către mai multă dreptate socială si ecologică; către bunăstare și existențe seminificative; către emancipare, sociabilitate și autonomie.

Budapesta va găzdui a cincea ediţie a Conferinței Internaționale despre Decreștere din 30 august până in 3 septembrie. După Paris în 2008, Barcelona în 2010, Veneția în 2012 și Leipzig în 2014, conferința, a cărei temă principală este sustenabilitatea ecologică si egalitatea socială, va avea loc în incinta universitäții Corvinus din Budapesta.

Conferința este în primul rând un loc de întalnire pentru cercetătorii importanți din toată lumea. O dată la doi ani întrunirea le oferă posibilitatea de a tematiza ultimele dezvoltări în acest domeniu de cercetare nou și interdisciplinar. Cercetătorii se concentrează asupra problemelor legate de depășirea limitelor ecologice și de incapacitatea infrastructurilor economice de a oferi o existență demnă în cadrul societății. Comunitatea academică va interacționa și cu cei care lucrează în domeniu cu scopul de a propune alternative viabile vizavi de modele socio-economice existente.

In cadrul conferinței va exista și un spațiu alocat publicului larg. Budapesta va fi leagănul unei noi inițiative numite “Săptămâna Decreșterii”, care va oferi o noua platformă pentru activități practice și seminarii, un parteneriat cu inițiativele locale, discuții participative, dezbateri ample cu toate părțile interesate și programe culturale, artistice și creative pretutindeni în oraș. În primăvara anului 2016 publicul larg va fi invitat să ajute la organizarea evenimentelor din Săptămâna Decreșterii.

Decreșterea nu este un concept complet nou în Ungaria. Conferința va evidenția scrierile faimosului gânditor maghiar Karl Polanyi, lucrarea sa cea mai importantă fiind “Marea Transformare”. La câteva decade după publicarea acestei lucrării de referință, conceptul decreșterii revine în Ungaria în 2011 odată cu traducerea cărții lui Serge Latouche “Farewell to Growth”. De atunci conceptul a fost dezbătut intr-un mod intens în Ungaria prin publicarea de cărți și articole și organizarea de discuții publice și seminarii participative. Conceptul a influențat și dezvoltarea unor inițiative locale precum Cyclonomia sau Cargonomia.